v 34

Bebisen

Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.

 Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.

 Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

 Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

 

Du

Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.

 Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här "övningssammandragningarna" för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller "verkliga" sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.


48 dagar

Idag är det bara 48 dagar kvar tills beräknad nedkomst! Spännande! :D Vi har också bokat ett möte på måndag med familjerätten så då ska vi fylla i ett faderskaps intyg :P Så då blir johannes pappa på riktigt! :P

Annars så skulle vi vart i studion idag och grejat med de nya inspelningarna som finns och sedan spelat in johannes lite ^^ Meeeen det blev inte av då Jonas, den ena killen som jag jobbar med där, har magsjuka i familjen! Så vi var inte så sugna på att åka dit ;P Men men, det får bli senare!
Istället åkte vi till bowlinghallen med per och spelade lite ^^ det va riktigt kul :D Men men nu ikväll så kommer Björn hit och Per då som fortfarande är här, och så ska vi spela lite wii och mysa :)

Imorgon blir det av till trollhättan och spela lite julmusik i stan ^^ Ska även sjunga med orkestern när barnen dansar runt granen och när vi tänder den etc :) Hoppas det inte är lika kallt imorron som det vart idag. Men det är väl bara lycko-önskningar :P

Annars så var det längesen jag la upp något här så det är väl på tiden! Men vet inte, inte orkat lägga upp något trots att jag haft massa att skriva om! Jaja, här är ju något iallafall :P

Första advent är det ju också imorron! Så julpyntat har jag gjort här hemma och det ska bli mysfrukost imorgon innan vi åkter in till staden ^^ En tråkig grej var att när vi pyntade här hemma i torsdags så fick jag ju blodsockerfall -.- Inte så bra! Vart hungrig länge men vi hade ju gjort massa saker hela dagen så vi hade bara sagt att vi skulle laga mat när vi kom hem, men när vi kom hem så började jag skaka, svettas och mådde jätte illa! Men efter ätit lite så blev jag faktiskt bättre men fick världens huvudvärk :S Får väl börja ta med mig lite mat eller frukt m.m när jag vet att vi ska iväg någonstanns.

Ja annars så har det allt hänt en del men orka ta det nu :P Kommer jag på något så skriver jag ;)

Ciao Ciao

Studio jobb

Idag så har jag vart i studion större delen av dagen! Fixade och grejor med Jonas och Sören och det blev nog super ^^ Vi kom så pass långt att jag är "färdig" för tillfället :P Vi väntar nu på att en gitarrist de hittat ska spela in lite gerjor så ska vi träffas den 27 igen och sitta och klistra med effekter, gitarr spelet etc :) Kommer nog bli super! Vi behöver en killröst också och detta arbetet har johannes tagit på sig att rå-öva och sätta en del av låten så vi ska spela in honom och sen göra om hans röst :P Så han kommer också komma med nu ;P Blir kanon kul! :P 

Men guuud så ont jag får i magen precis brevid naveln när jag står upp länge :/ Men men, så är det! ska ta upp det med min BM på måndag. Blir lite orolig att jag ska få muskelförslitningar eftersom jag har haft ont där så himla länge nu och det är väldigt intensivt! :( Det är liksom inte i magen utan mer på utsidan typ. Som att jag har ett djupt sår där eller nåt.. Det gör ont iallafall!

Annars så var vi och handlade lite taco-saker och sedan åkte vi hem och gjorde tacos :D Städade också i massa köksskåp nu på kvällen! :O Guuud va mycket skit vi hade som gått ut i skåpen :P
Men vi åt iallafall tacos nu på kvällen och ska nu spela lite wii och mysa :) Gos Gos!

Ciao Ciao!

v 32

Bebisen

I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

 Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

 Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

 

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

 Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika, du kan läsa om tips för förlossningsbrev här.


Julmust!

Jag vill hylla julmusten! Guuud så gott det är! :O Häromdagen så drack jag julmust för första gången på evigheter! Och som sagt, det var ju gudomligt! Vet inte om det är mina hormoner som spelar mig ett spratt och överdriver det för mig nu, men jag tycker det var de bästa jag druckit på länge :D Tror inte jag drack must på påsk heller så måste nog vart senaste julen! Dvs ett tag sen!

Men, hyllad vare Julmusten!

v 31

Bebisen

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

 Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

 Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

 

Du

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

 Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

 Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.


let it snow, let it snow, let it snow!

Idag vaknade jag ju upp till snö. Det verkar inte heller avta -.- vilket just idag suger lite. Vi ska nämnligen hämta den sista skiten som finns på kontoret för johannes pappa ska hyra ut lokalen, så vi kommer köra med hästtransport.. Suck suck! Vill ju inte skotta uppfarten eftersom man inte vet om det kommer ens ligga kvar. Det är ju faktiskt bara 0-gradigt ute så skulle inte förvåna mig om det slog om till regn sen så det bara blir maaaassa slask överallt :/ Men annars vill jag gärna ha snö ^^ Fyller ju år rätt snart och vill gärna ha snö då eftersom det ser så mycket trevligare ut när det finns massa snö, än regn och grått.

Men det var ju ett tag sen jag lade in ett inlägg :O Har fortfarande inte hittat min USB-sladd till kameran men har väl inte direkt letat heller så ska försöka göra detta lite senare ikväll. Så då kanske det kommer maassa bilder upp på diverse olika saker som jag ska ha lagt upp bilder på ^^
Så för att sammanfatta lite över saker som hänt så ska jag väl försöka skriva lite om div. saker som hänt ^^

Ida och Hennes syster Malin kom och hälsade på och hade med sig lite barnkläder ^^ Riktigt trevlig kväll då vi satt och pratade om gamla barnserier och filmer som var super bra och att dagens barnprogram suger i största alllmänthet :/ Bättre förr! Måste säga Tack igen för kläderna! Super bra ;)

Annars så var jag på föräldrarutbildning förra veckan och idag så ska jag dit igen. Men denna gången så får jag med johannes också ;) Känns bra! Dock ser jag inte riktigt poängen med föräldrarutbildning. Visst lite kul att träffa folk och BM som håller i det berättar ju en del saker som man egentligen inte riktigt tänkt på eller som man funderat på men aldrig kommer ihåg att fråga! Men förutom det, så tycker jag att det känns ganska onödigt.

Vad har hänt annars? Står helt stilla i huvudet på mig! inte så mycket samtidigt som en heldel! Är väl därför jag inte kommer ihåg något. Vi har lämnat in vårat Wii så det blir flashat nu, de är nice. Jag har börjat vakna kl 6-6.30 varje morgon bara för jag måste lägga mig ner i sängen vid kl 8-9 på kvällen för mina revben känns som de har gått av, någon sparkar på dom samtidigt och sedan punkterar alla organ som finns i hela kroppen. Helt enkelt, det gör skit ont! Men då vaknar jag heeeeela tiden på natten för att jag har ont i dom, måste pinka och ryggen som också äter upp mig :/ Så dagarna känns oooooändliga! Inte så kul eftersom jag inte vet hur jag ska sysselsätta mig :S

Men men, nästa vecka kommer bli jobbigast ever.
Måndag är det BM,
Tisdag är det föräldrarutbildning och tjockisbad,
Onsdag ska jag ner till Kungsbacka sjukhus och träffa knäläkaren igen.
Torsdag och fredag blir lite ta det lugnt, men där ska det inhandlas till kalas. ska även försöka få in några att komma och fira mig då så söndagen slipper bli allt för hektisk!
Lördagen så ska jag spela in i studion igen + att jag fyller år!
Söndag, ja då jag fyllt år och ska väl ha kalas hela dagen eftersom min släkt typ är omöjlig att samla på en och samma gången så alla kommer utspritt -.- suck suck suck!

Men men, annars så går väl tiden på. 30+4 idag, så v31 nu! ca 9 veckor kvar tills det borde bli dags ^^ Hoppas INTE att jag går över tiden -.- det hade vart super jobbigt eftersom jag tycker det är jobbigt nu och kommer bli skönt när man slipper ha super ont i revbenen hela dagarna :P Men men ^^

Ciao Ciao!


RSS 2.0